Corpul nostru nu înseamnă doar frumusețe

Corpul uman este compus din substanțe chimice, cum ar fi apa, aminoacizi (care stau la baza proteinelor), lipide (acizii grași), glucide (carbohidrați sau zaháruri), săruri minerale și vitamine, întrucât trebuie hrănit corespunzător.

Dar de ce are nevoie cu adevărat corpul nostru pentru a funcționa în mod corespunzător? Apă, proteine, vitamine, săruri minerale sau carbohidrați?

Adevărul este că organismul uman necesită o cantitate adecvată din toate acestea, depinzând desigur de nevoile fiecăruia.

Corpul nostru se comportă ca un sistem deschis, făcând schimb de materiale, energie și informații atât cu mediul fizic reprezentat prin aer, apă, pământ, minerale etc., cât și cu mediul biologic compus din ființe vii – plante și animale – fiind la fel de necesare ca și apa, aerul, lumina, căldura etc.

Prin nutriție, organismul uman incorporează materiale din mediul înconjurător care îi asigură creșterea și îi furnizează energia necesară activităților fizice și psihice. De asemenea, repară părțile  deteriorate, deoarece corpul este foarte înțelept și are o mare putere de auto-vindecare. Fiecare organ este conceput pentru a îndeplini niște funcțiile vitale și prin urmare, pentru o funcționare optimă organismul are nevoie de nutrienți cu rol energetic, structural și de reglare.

Nutrienții cu rol energetic sunt obținuți din glucide, cele mai bune fiind carbohidrații integrali care furnizează aportul necesar de glucoză, principalul combustibil pentru energia noastră, și din lipide care sunt ca a doua sursă de energie și care acționează ca o rezervă în cazul lipsei de hidrați de carbon.

Nutrienții cu rol structural (plastic) sunt proteinele, care fac parte din organe și țesuturi și anumite lipide. Proteinele joacă un rol important de reglementare în producția de enzime și hormoni. Iar unele  dintre lipide fac parte din membranele celulare, având și funcții structurale.

În categoria nutrienților cu rol de reglare intră vitaminele, mineralele și apa. Vitaminele sunt implicate în fabricarea celulelor sanguine, hormonilor și materialului genetic. Mineralele contribuie la funcționarea optimă a organismului. Unele dintre ele au, de asemenea, funcții structurale.

Photo by alleksana on Pexels.com

Nutriția este un set de procese biologice de absorbție, transformare și asimilare a alimentelor solide și lichide care furnizează energie pentru menținerea funcțiilor și activităților care trebuie efectuate, oferind în același timp substanțele necesare care ajută la reglarea proceselor metabolice și furnizează materiale pentru formarea, creșterea și reproducerea structurilor corpului. Din acest motiv, trebuie să hrănim fiecare celulă a ființei noastre pentru o funcționare optimă a organelor și a sistemelor noastre.

Nutriția se realizează prin patru procese fundamentale, fiecare fiind efectuat de  către organele și sistemele sale corespunzătoare:

Digestie: sistemul digestiv transformă alimentele în molecule (nutrienți), astfel încât acestea să fie folosite de către organism.

Circulație: sistemul circulator este responsabil pentru transportul nutrienților și a oxigenului către celule, transferând dioxidul de carbon și alte substanțe reziduale produse de celule către plămâni și rinichi pentru a fi eliminate.

Prin respirație captăm oxigenul din aer și eliminăm dioxidul de carbon.

Excreție: procesul de eliminare a reziduurilor din celule, în urma metabolizării nutrienților necesari prin plămâni, glande sudoripare și prin sistemul urinar (aparatul excretor).

Corpul uman este foarte complex, este trup, suflet și spirit… Este un organism format din milioane de celule, acestea fiind elemente esențiale pentru corp și care au nevoie de nutrienți buni pentru a-și putea îndeplini funcțiile optime. Cu toate acestea, trebuie să ținem cont de faptul că fiecare este unic datorită genelor și a altor factori externi care ne influențează (crearea, hrănirea mamei în timpul sarcinii și alăptării, hrănirea noastră în copilărie, printre altele) și, desigur, modul de viață pe care îl avem,  stresul și altele… Deci nevoile sunt unice și personale. Din acest motiv nu se poate face o dietă standard pentru toată lumea în mod egal.

Corpul nostru nu recunoaște nici vitaminele, nici mineralele încapsulate. Tot ceea ce corpul nostru are nevoie este primit prin alimente reale, oferite de natură, pregătite în cel mai natural mod posibil, deoarece calitatea sângelui și a celulelor noastre depinde de calitatea alimentelor ingerate. 

Trebuie să diferențiem atât alimentația de nutriție (care sunt științe), cât și alimentele comestibile de nutrienți, deoarece există o mulțime de concepte și multă confuzie în același timp. Alimentele sunt complexe, fiecare cu particularitatea sa. Modul de preparare și combinația dintre acestea pot face ca unele dintre proprietăți să fie modificate.

De-a lungul anilor, multe alimente s-au schimbat, s-au transformat, fiind din ce în ce mai rafinate și procesate, astfel încât ajung să își piardă proprietățile reale și provocând dezechilibre în organism. De aceea, trebuie să înțelegem că nu tot ceea ce mâncăm poate fi asimilat de către organism și că există produse  așa zise alimente care ne pot dăuna sănătății. Industria alimentară și companiile mari nu mai respectă calitatea, ci se bazează mai mult pe cantitate și vânzare, căutând întotdeauna modalități de a îmbogăți alimentele cu arome, vitamine și conservanți pe care corpul nostru nu le cunoaște și de care nu are cu adevărat nevoie.

Photo by Mehrad Vosoughi on Pexels.com

Cel mai important lucru este că trebuie să învățăm să ne ascultăm corpul, să alegem bine ceea ce mâncăm, fără a fi păcăliți de reclame și oferte și să ne gândim întotdeauna la ceea ce avem cu adevărat nevoie și ce este benefic pentru sănătatea noastră. În acest fel, pentru a ne menține corpul într-o stare bună, avem nevoie de o dietă adecvată care să răspundă tuturor nevoilor nutriționale zilnice, trebuie să fie variată, care să includă alimente din toate grupele (carbohidrați, proteine, grăsimi, vitamine și minerale), în cantități suficiente și ținând cont de nevoile personale (vârstă, sex, activitate fizică) sau de condițiile speciale  ale fiecăruia (sarcina,  alăptarea, creșterea sau convalescența bolilor), fără a neglija supele și infuziile care ne ajută să ne hidratăm.

În acest sens, macrobiotica ia în considerare toate acestea, recomandând o dietă naturală și echilibrată, care să includă cereale integrale și produse locale adaptate în funcție de anotimp și de modul de viață al fiecăruia.

Deja un comentario