Energia vitală, Qi

Cunoscut sub numele de Ki în Japonia sau Prana în India, Qi în conformitate cu medicina tradițională chineză este începutul vieții. Poate avea mai multe semnificații, cum ar fi aer sau respirație, dar în mod obișnuit acest termen este mai degrabă folosit pentru a reprezenta conceptul de energie sau esență vitală. Deși este incomensurabilă, nu poate fi văzută și nici atinsă, această forță este cunoscută în mod indirect pentru efectele sale, pentru ceea ce generează și protejează. Qi generează mișcare și căldură, fiind constituit din energia cerului și a pământului. Qi este prezent peste tot în Natură: în apă, în lumină, în hrană, în ființele umane…

Photo by Eternal Happiness on Pexels.com

Toate activitățile corpului și minții oamenilor sunt manifestări ale Qi-ului (simțul, mișcarea, cugetarea, digestia, perceperea emoțiilor). În corpul uman Qi se concentrează în toate organele și se deplasează din centrul corpului înspre exterior, întorcându-se înapoi în centru. Modul în care Qi ne străbate corpul definește starea de sănătate și calitatea vieții noastre (poate lucra în favoarea sau împotriva noastră).

Sunt cunoscute mai multe tipuri de Qi, dar în corpul uman am putea spune că există două categorii:

Qi-ul moștenit, congenital, cel pe care îl conservăm în rinichi

Acest tip de Qi nu este regenerabil, este cel pe care îl consumăm puțin câte puțin de-a lungul vieții, așa că trebuie să avem grijă cum îl folosim. Stresul, excesele, alimentația necorespunzătoare, dar și neliniștea ne pot slăbi Qi-ul.

Qi-ul dobândit, cel care poate fi reînnoit zilnic prin alimentație și respirație

Plămânii acumulează Qi-ul respirației, în timp ce stomacul și splina transformă alimentele, inclusiv băutura în Qi nutritiv. Alimentele, Qi-ul constructor, reprezintă sursa din care este construit corpul nostru. Esența alimentelor și a aerului transformă corpul într-o singură entitate – Qi-ul pur. Activitatea de adaptare la influențele climei sau de mobilizare a rezistenței împotriva microorganismelor nocive și substanțelor dăunătoare din mediul înconjurător este cunoscută sub numele de Qi defensiv. Acestea trei fac parte din energia dobândită.

Qi-ul are o mișcare proprie și activează la rândul său mișcarea altor lucruri, vindecă și se deplasează liber. Cu toate acestea, stagnarea sau excesul de Qi poate provoca boli, sau tulburări de dispoziție.

În corpul nostru Qi-ul are mai multe funcții:

  • asigură transformarea alimentelor și a oxigenului în energie
  • protejează organismul de germenii care cauzează boli
  • joacă un rol de apărare împotriva influențelor negative provenite din mediul înconjurător
  • controlează temperatura corpului
  • asigură energia necesară funcțiilor fiziologice ale organelor, aparatelor și țesuturilor
  • menține sângele și lichidul corporal atât în organe și în circuitele acestora

Qi-ul este punctul forte al tuturor proceselor vitale, dar depinde de noi înșine cum ne menținem echilibrul, starea de sănătate și bunăstarea, de aceea fiind foarte important atât aerul pe care îl respirăm, cât și alimentele pe care le consumăm pentru a ne hrăni corespunzător.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: