Cum să ne hrănim în timpul toamnei?

Cred că este foarte important să știm să trăim în armonie cu mediul care ne înconjoară, o idee pe care macrobiotica pun mare accent și recomandă astfel consumul de legume și fructe locale, corespunzătoare fiecărui sezon. Mama Natură ne oferă în fiecare sezon legumele și fructele de care corpul nostru are nevoie pentru a fi în echilibru cu mediul și care contribuie, de asemenea, la buna funcționare a organelor noastre.

În funcție de zonele în care trăim, toamna a venit deja sau este pe cale să înceapă. Este un sezon minunat în care trebuie să pregătim atât cămara (murături, conserve, gemuri), cât și corpul pentru sosirea frigului și a iernii. Este perioada culesului, o etapă de închidere, nu numai a naturii, ci al tuturor ființelor vii care încearcă să-și salveze căldura interioară.

În medicina tradițională chineză, toamna corespunde elementului Metal, scutul nostru de apărare care ne protejează împotriva atacului microbilor agresori. Organele corespunzătoare acestui element sunt plămânii și intestinul gros, responsabile de curățarea și purificarea organismului, oxigenarea corpului și eliminarea substanțelor toxice.

Potrivit MTC dacă elementul Pământ este lucrat corespunzător, element al verii târzii, sezon în care trebuie să avem grijă de stomac, splină și pancreas (organele responsabile pentru sistemul digestiv, limfatic și imunitar), trecerea spre toamnă se face mai ușor având astfel o imunitate bună și energia necesară. În cazul unui dezechilibru al acestor organe sau al adoptării unei diete incorecte, elementul Metal, care corespunde toamnei poate fi afectat.

Photo by Edward Jenner on Pexels.com

Aerul poluat, curenții (aer condiționat sau sobe), tutunul, parfumurile în exces dar și substanțele chimice iritante (înălbitor, produse de curățare) ne pot afecta căile respiratorii. Odată cu sosirea toamnei apare gripa și diverse viroze, cu care ne putem confrunta doar dacă avem o imunitate bună.

Plămânii și intestinul gros sunt cele mai solicitate organe în această perioadă, deoarece acestea sunt organele dedicate curățării și purificării organismului, oxigenării acestuia și eliminării toxinelor. Aceste organe sunt cele pe care trebuie să le consolidăm cel mai mult în această perioadă a anului.

Ce ne avantajează în această perioadă?
  • O alimentație corectă, curată, fără grăsimi saturate în exces sau lactate (deoarece acestea sunt dăunătoare atât membranelor mucoase respiratorii, cât și intestinale).
  • Orezul brun, deoarece este o cereală stabilizantă care reglează temperatura corpului și tranzitul intestinal.
  • Meiul (remineralizant și fortifiant) și quinoa sunt, de asemenea, alegeri bune.
  • Leguminoasele și legumele albe (varza, ceapa, conopida, napul) ajută la hrănirea și echilibrarea corpului.
  • Aromele ușor picante (arpagic, ghimbir, piper negru, muștar, usturoi) stimulează și drenează membranele mucoase, stimulează circulația și energia.
  • Modul de gătit trebuie să fie adecvat (supe, creme, ciorbe, tocănițe).
  • Sezonul salatelor reci, răcoritoare, s-a încheiat.
  • De evitat sunt lactatele, făinurile albe și produsele de patiserie, produsele rafinate și băuturile răcoritoare.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: