Natura este foarte înțeleaptă și ne oferă în fiecare moment tot ceea ce avem nevoie. Bineînțeles că ne revine nouă o parte importantă în tot acest proces, și anume să învățăm să alegem bine ceea ce mâncăm, ce ne avantajează și ce nu, deoarece în acest fel putem preveni multe dintre bolile moderne. Dacă privim în urmă putem observa că omenirea s-a confruntat de-a lungul timpului cu boli apărute din cauza deficiențelor și a lipsei de igienă. Spre deosebire, cele din zilele noastre se datorează în mare parte ignoranței și a supraalimentației. În ceea ce privește prezentul, din ce în ce mai mult ies la lumină unele studii care arată că multe boli sunt legate de modul de alimentație actual.

Cum să ne îmbunătățim dieta zilnică pentru a avea o viață mai sănătoasă?
Ei bine, cred că în primul rând trebuie să învățăm și să înțelegem care sunt alimentele reale (cât mai naturale posibile, fără procesare sau rafinare) și care nu sunt (cazul comestibilelor ultra-procesate vândute în supermarketuri) și în al doilea rând să știm cum să alegem alimente reale, din culturi curate, fără substanțe chimice, reechilibrante, necesare organismului pentru a-și îndeplini toate funcțiile. Aceste alimente sunt naturale, întregi (integrale) și au un raport sodiu-potasiu similar cu cel al mediului intern al organismului. În această categorie de alimente de care avem cu adevărat nevoie pentru a ne hrăni corespunzător sunt incluse cerealele integrale și leguminoasele, legumele și fructele de sezon, peștele și fructele de mare, semințele și nucile, algele comestibile…

Având în vedere toate acestea, următorul lucru de reținut ar fi menținerea unui echilibru între nutrienții de mai jos:
Carbohidrații complecși, cei care ne oferă glucoza pe care celulele noastre o ard prin intermediul mitocondriilor pentru a menține un nivel de energie stabil și pentru a avea rezistență fizică și intelectuală. În acest sens, trebuie să înțelegem că de ceea ce are nevoie corpul nostru este de glucoză, și nu de zahăr.
Proteinele sunt de asemenea foarte importante, atât pentru construcția țesuturilor corporale și a mușchilor, cât și pentru o serie de funcții metabolice: reglementare, apărare sau transportare. Nu avem nevoie de cantități mari și nu trebuie să abuzăm de proteinele de origine animală. Proteinele de care organismul are nevoie sunt cele care provin din surse naturale, cum ar fi leguminoasele și cerealele integrale, nu cele din prafuri, batoane sau shake-uri.

Evident, avem nevoie de grăsimi sănătoase în stare pură (omega 3, omega 6 și omega 9) care nu să nu fi fost manipulate sau transformate prin procese industriale. Pe acestea trebuie să le consumăm cu prudență, fără a ne lăsa păcăliți de cele care apar menționate pe etichetele produselor îmbogățite cu omega.

Nu trebuie să omitem fibrele din meniul nostru zilnic, acestea fiind benefice sănătății intestinale. Le găsim în alimente integrale și legume.
Și în cele din urmă, dar la fel de importante ca și celelalte sunt apa, vitaminele și mineralele (calciu, magneziu, potasiu…) pe care le găsim în tot felul de legume (rădăcini, crucifere și frunze) fără a fi nevoie să luăm cutii întregi de suplimente și vitamine. Organismul nostru funcționează cu doze mici, raționale și nu cu doze macro. Consumând-le zilnic, legumele ne ajută să menținem nivelurile optime de apă și minerale de care avem nevoie.

În plus față de toate acestea, trebuie să avem o masticație eficientă pentru o bună digestie și pentru asimilarea tuturor nutrienților, în lipsa acesteia fiind inutilă numărarea caloriilor sau cântărirea alimentelor. De asemenea, trebuie să înțelegem că alimentele sunt complexe, ceea ce înseamnă că nu conțin doar proteine, carbohidrați sau vitamine, iar modul de preparare a acestora le poate modifica proprietățile.

Corpul nostru este conceput pentru a funcționa cu alimente naturale și, deși se adaptează la aproape orice, trebuie să înțelegem că tot ceea ce este artificial din ceea ce ingerăm (arome, coloranți, aditivi…) și nu este recunoscut, asimilat sau eliminat de corpul nostru, se acumulează dând naștere la dezechilibre și la apariția bolilor.
Din acest motiv, trebuie să revenim la cunoștințele ancestrale, să ne întoarcem la gătitul natural acasă pentru a putea profita de toate beneficiile alimentelor. În plus, este foarte important să înțelegem care sunt substanțele nutritive de care avem nevoie pentru întreținerea sau dacă este cazul, pentru recuperarea sănătății noastre. Dat fiind faptul că găsim o mulțime de informații confuze, trebuie să căutăm întotdeauna cele mai fiabile surse, să ne gândim și să reflectăm la felul în care strămoșii noștri, fără prea multe studii, știau ce era bun atât pentru a mânca, cât și pentru a vindeca unele afecțiuni. În zilele noastre este la modă să faci recomandări în care se pune accentul pe partea fizică, estetică, fără a se pune în valoare sănătatea 😐 și cred că este timpul să ne trezim din această beție, să privim în interiorul nostru, să observăm, să simțim și să înțelegem viața.

Corpul uman este la fel de înțelept ca și natura. El știe cel mai bine când, cât și de ce are nevoie, așa că aș vrea să vă dau un sfat pe care mi-ar plăcea să îl luați în considerare: Învață să-ți asculți corpul, să explorezi și să simți, să fii atent la semnalele pe care acesta ți le trimite și astfel vei ști ce este bine pentru tine din tot ceea ce îți spun unii și alții! Controlează-ți mintea și nu te lăsa influențat de reclame și oferte al cărui scop nu este decât cel de a vinde!