În afara conceptului yin și yang, Medicina tradițională chineză (MTC) are un alt principiu fundamental și anume Teoria celor Cinci Elemente, fiind numită și Teoria celor Cinci Faze de Transformare (Wu Xing, unde Wu = 5 și Xing = mișcare). Aceasta se bazează pe observarea celor 5 elemente care alcătuiesc natura (apă, lemn, foc, pământ și metal) și schimbările lor dinamice (dezvoltare, maturitate și dispariție). Aceste faze reprezintă avansarea progresivă a tuturor proceselor naturale, dar și a organismului nostru, inclusiv a diferitelor etape ale vieții noastre, a emoțiilor și a schimbărilor de anotimp.
Conținutul acestei teorii se bazează pe două puncte:
1º corespondența celor 5 elemente cu tot ceea ce ne înconjoară și fenomenele naturale
2º relațiile care apar între aceste elemente (creație-alimentare, control, agresiune- epuizare, deteriorare)

Caracteristicile celor 5 elemente și corespondența acestora
Fiecare dintre cele 5 elemente sunt relaționate cu un anumit anotimp, anumite emoții, cu diverse organe, cu o culoare, un miros și un gust diferit, toate acestea având caracteristicile lor particulare.
Lemnul simbolizează nașterea, creșterea, expansiunea, extinderea. Este reprezentat de asemenea de un arbore, simbol al naturii vii. Când apare o nouă viață, totul înflorește (rădăcinile și trunchiul fiind yang, iar ramurile și frunzele, yin). Arborele crește în sus și se extinde spre exterior (crengile). Sezonul în care acesta începe să înmugurească este primăvara, iar fenomenul meteorologic caracteristic este vântul. Soarele începe să încălzească, iar zilele cresc puțin câte puțin.

În MTC organele corespunzătoare elementului lemn sunt ficatul (pentru a-și îndeplini funcțiile în mod corespunzător acesta trebuie să fie relaxat), vezica biliară, ochii, uterul și sânii. Părțile corpului unde se manifestă sunt tendoanele, cuprinzând gâtul și ceafa. În medicina occidentală (MO) acesta este reprezentat prin tendoane și sistemul nervos.
Acestui element îi corespund următoarele:
- Miros uremic (similar amoniacului)
- Culoarea verde
- Gustul acid (pentru stimularea și îmbunătățirea funcțiilor hepatice)
- Emoție- furie
În raport cu alte elemente, lemnul este yang, iar dacă armonia este distrusă, produce furie și agresivitate, tinde spre exces, hiperactivitate și blocaje.
Focul este fierbinte, ușor inflamabil și este cunoscut sub numele de marele yang. Focul trebuie controlat și alimentat, dacă nu, acesta se stinge. Este asociat cu entuziasmul și cu bucuriile vieții, trezește sexualitatea și dorința de aventură.
Sezonul caracteristic focului este vara, cu o încărcătură foarte puternică de energie solară (zilele sunt mai lungi și predomină lumina).

Los órganos relacionados con el fuego en la MTC son el corazón, el pericardio, San Jiao o triple recalentador, el intestino delgado y la lengua. Se manifiesta a través de los vasos sanguíneos y abarca en las regiones torácico- costal. En la MO le corresponden el sistema cardiovascular y el circulatorio, que en verano trabaja más que en otra época del año porque tiene que hacer frente a los calores intensos, cosa que supone una vasodilatación.
Acestui element îi corespunde:
- Mirosul ars
- Culoarea roșie
- Gustul amar
- Emoție- bucuria euforică
Creează dependență, tinde spre exces consumând lichidele organice și producând deshidratare.
Pământul are legătură cu stabilitatea și perseverența, căutarea puterii și a bunurilor materiale. Cuprinde toate lucrurile care au funcții de producție, recepție, colectare. Ne oferă semințele, alimentele. Această fază reprezintă centrul vieții, astfel încât omul caută siguranța și se concentrează pe întemeierea unei familii. Solul umed este yin, iar pietrele și pământul sunt yang.
Elementului pământ îi aparțin schimbările de sezon, în special schimbarea de la vară la toamnă, cunoscută și sub numele de vara târzie, care se caracterizează prin umiditate. Zilele încep să scadă, dând naștere nopților care iau amploare.

Los órganos relacionados con la tierra según la MTC son el bazo, el estómago, el páncreas, la boca, el sistema digestivo, se manifiesta a través de los músculos y abarca la región de la columna.
Organele relaționate cu acest element conform MTC sunt splina, stomacul, pancreasul, gura și sistemul digestiv. Părțile corpului unde se manifestă sunt mușchii și cuprinde regiunea coloanei vertebrale. În MO, elementul Pământ asociat cu forța musculară, cu sistemul digestiv, sistemul limfatic și cel imunitar. Din cauza schimbărilor de temperatură, imunitatea este amenințată, nefiindu-i ușor să se adapteze.
Acestui element îi corespunde:
- Mirosul aromat/parfumat
- Culoarea galbenă
- Gustul dulce (stimulează funcția organelor menționate mai sus și ne pregătește pentru a intra în forță în anotimpul rece de toamnă, și astfel putem face față scăderilor de temperatură).
- Emoție- îngrijorare
Tinde spre lipsă de energie și de sânge.
Metalul simbolizează dorința și pretenția, este asociat cu capacitatea de a rezolva și de a se concentra asupra elementelor esențiale, a lucrurilor și fenomenelor cu funcții de retragere, purificare, interiorizare și concentrare maximă. Corespunde sezonului de recoltare, acesta fiind toamna. Acest element este situat între pământ si apă, fiind mai yin în raport cu celelalte elemente. Se caracterizează prin uscăciune și un exces de frig. În plus, zilele devin din ce în ce mai scurte, dând naștere nopților mai lungi.

Organele asociate cu metalul în MTC sunt plămânii, intestinul gros și nasul, manifestându-se pe piele și în regiunile scapular-dorsale. În MO este relaționat cu sistemul respirator care are o mai mare probabilitate de dezechilibru în toamnă, prin urmare are nevoie de mai multă îngrijire. De asemenea, nu trebuie să uităm de intestinul gros fiind necesar să îl stimulăm astfel încât să poată continua să funcționeze corespunzător (atât pentru a elimina deșeurile, cât și pentru a menține organismul hidratat).
Acestui element îi corespunde:
- Mirosul proaspăt
- Culoarea albă
- Aroma picantă (nu foarte puternică), stimulează și drenează membranele mucoase, ajutând la fluidizarea depozitelor stagnante.
- Emoție-tristețe
- Maturitate și agilitate
Dezechilibrele pot apărea din cauza acumulării excesive de lichide.
Apa– simbol al transformării, al concentrării, al independenței și al raționalității. Umezește și se filtrează, dar în concentrații extreme poate atinge o forță enormă. Sezonul care îi corespunde este iarna (yin), marcată de temperaturi scăzute, întunericul fiind predominant (zilele sunt mai scurte). Este faza de trecere, conservare și cugetare… Forța naturii slăbește și se închide concentrându-se asupra rădăcinilor și semințelor care așteaptă primăvara pentru a începe o nouă fază de transformare.

În MTC elementul apă este relaționat cu rinichii (ei lucrează mai mult pentru a economisi căldura corpului și pentru a menține energia totală), creierul, organele sexuale și urechile. Starea sa se manifestă în oase și dinți, și cuprinde partea inferioară a spatelui și genunchii. În MO are legătură cu sistemul reproducător, sistemul genito-urinar și osos.
Acestui element îi corespunde:
- Mirosul putred
- Culoarea negru
- Gustul sărat (echilibrează și tonifică funcția renală)
- Emoție- frică
Cele 5 faze ale transformării
Fiecare element are propriile caracteristici și calități, menținând o strânsă legătură unul cu celălalt prin mișcarea dintre fazele unui ciclu de transformare din care rezultă o altă fază. Există patru cicluri care arată modul în care cele 5 elemente sunt unite și care produc atât echilibru cât și dezechilibru între ele. Nici un ciclu nu seamănă cu altul, deoarece natura este într-o continuă schimbare.
1º Ciclul de creație sau alimentare, (legea mamă-copil), începe cu lemnul care alimentează focul și urmează direcția în sensul acelor de ceasornic. Cenușa focului alimentează pământul care, la rândul său, generează minerale, adică metal. Elementele reziduale, metalul îmbogățesc apa care la rândul ei, alimentează arborii sau, cu alte cuvinte, lemnul. Dacă unul dintre aceste elemente se debilitează, apare un dezechilibru energetic pentru că nu-l mai poate hrăni pe următorul.
Pentru a preveni acest lucru, fazele de transformare utilizează mai multe mecanisme de control.
2º Ciclul de control (dominare) descrie controlul natural al creșterii și expansiunii (legea bunic-nepot). Arborii, adică lemnul extrage produse nutritive din pământ, acesta la rândul său absoarbe apa, cea care stinge focul, cel care topește metalul, iar acesta din urmă taie lemnul.
3º Ciclul de agresiune (epuizare) merge în sens invers acelor de ceasornic. Fiecare element se face mai puternic prin epuizarea elementul anterior (prin luarea energiei de la mamă, copilul o epuizează). În acest caz focul arde lemnul care absoarbe apa. Aceasta corodează metalul, iar metalul extrage mineralele din pământul care stinge în cele din urmă focul.
Ciclul dăunător (care deteriorează) poate fi definit ca sprijinul nepotului în bunicul său și epuizarea acestuia, deoarece un element dacă este prea puternic îl poate afecta pe cel de-al doilea predecesor. Astfel lemnul tocește metalul, cel care atenuează focul, iar acesta evaporă apa. Apa înmoaie pământul care la rândul său, oprimă lemnul nelăsându-l să se dezvolte.
Aceste 5 transformări care au loc în fiecare ciclu menționat mai sus, influențează funcționarea ciclului de viață al ființelor umane și energia vitală (Qi) a acestora…