Sunt două forțe care stau la baza Universului, opuse dar complementare, două elemente care nu pot exista unul fără celălalt și care sunt fundamentale pentru a crea, a distruge și a reproduce totul de la capăt pentru a menține o existență continuă. În cultura chineză acestea sunt cunoscute sub numele de yin și yang.
Așadar, totul se schimbă într-un mod constant, iar aceste schimbări sunt cele care ne guvernează viața și mediul natural. Yin este forța exterioară care dă naștere expansiunii creând frig, întuneric, tăcere… Dimpotrivă, yang este forța interioară care dă naștere contracției, căldurii, mișcării, luminii…

În funcție de energia predominantă, plantele, animalele sau oamenii pot fi mai yin sau mai yang. Trebuie să ținem cont totuși că toate lucrurile sunt relative și prin urmare, nimic nu este complet yin, nici complet yang. Când yin atinge punctul maxim se transformă în yang și viceversa. În plus, yin produce yang, iar yang produce yin. Vremurile bune se pot transforma în vremuri rele și invers. Nopțile și zilele nu sunt întotdeauna la fel, una dându-i curs celeilalte. În cazul în care yin (partea întunecată) scade, yang (partea de lumină) va crește în proporții similare.
În cadrul ciclului anual anotimpurile sunt, de asemenea, yin (toamnă – iarnă) și yang (primăvară – vară), iar ciclul vieții reflectă, de asemenea, acest lucru: copilăria este yang și bătrânețea este yin.

În macrobiotică există mai mulți factori (clima, direcția și ritmul de creștere a plantelor, sezonul de recoltare) care contribuie la clasificarea alimentelor yin și yang care, la rândul lor, își pot transforma caracteristicile în funcție de cum sunt gătite, de foc, de timpul de preparare, de sare și de presiune.

În corpul uman, organele sunt, de asemenea, clasificate în conformitate cu principiile yin și yang, depinzând de locul în care se află sau de funcțiile lor. Organele yin stochează cele mai importante substanțe cum ar fi sângele sau lichidele din care este hrănit corpul, în timp ce organele yang îndeplinesc funcția de digestie, transformare și eliminare a alimentelor.
În ceea ce privește oamenii, aceștia pot fi identificați în funcție de caracteristicile yin (nervos, îngrijorat, indecis, emoțional, introvertit, lipsit de concentrare) sau yang (inflexibil, exigent, irațional, impulsiv, șocant sau uneori agresiv) și își pot echilibra stările prin consumul de alimente din lista macrobiotică, conform clasificării făcute de George Ohsawa, și ținând cont de faptul că natura fiecărui aliment se poate schimba în funcție de modul în care este preparat sau gătit.

Între yin și yang există patru relații de bază: opoziție, echilibru reciproc, interdependență și transformare. Prin urmare, trebuie să luăm în considerare faptul că poate apărea un dezechilibru atunci când există un exces de yin și o insuficiență de yang și invers, deoarece echilibrul acestor două elemente este fundamental pentru sănătate. Dacă yin și yang nu sunt în armonie din cauza exceselor sau alegerilor nepotrivite în dieta noastră zilnică și a unui stil de viață dezordonat, acest lucru duce la apariția bolilor fizice sau mentale.

Cum am putea evita asta? În continuare vă voi oferi câteva idei pentru a obține echilibrul între aceste două forțe, iar primul lucru ar fi să gândim pozitiv și astfel să ne creăm propria viață, sănătate și fericire așa cum spunea George Ohsawa. Pe de altă parte, ar trebui să fim plini de bucurie și recunoștință fără teama de a pierde prin a dărui ceva celor care au nevoie. Este important să avem încredere în forțele Universului și să înțelegem că totul se întâmplă cu un motiv, să trăim într-un mod conștient, în pace și armonie cu noi înșine și cu cei din jurul nostru. Și ca un ultim punct, dar care este foarte important, să facem exerciții fizice în mod regulat, să medităm și adoptăm o dietă sănătoasă și echilibrată bazată pe macrobiotică, alegând produse locale dintre cele mai naturale posibile.